Crematie regelen
Er komt veel kijken bij het regelen van een crematie. Dit hoeft u niet alleen te doen. Onze uitvaartverzorgers helpen om al uw wensen en de wensen van uw dierbare te vervullen. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten op een rij voor u gezet.
Het afscheid
Het afscheid kan op plaatsvinden op diverse locaties. Dit kan in het crematorium, maar bijvoorbeeld ook op een bijzondere locatie waar de dierbare graag kwam of kleinschalig bij u thuis.
Na de afscheidsplechtigheid kan de familie de bloemen meenemen naar huis, maar deze mogen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben hiervoor een speciaal bloemenveld of een bijzondere herdenkingsplek.
Het crematieproces
Hoe verloopt een crematie? Na het afscheid zal de kist met de overleden persoon naar de ovenruimte worden gebracht. Om misverstanden te voorkomen, wordt er op de kist een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst. Hierna wordt de kist de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden.
In veel crematoria mag u als naaste familie mee naar de ovenruimte om daar afscheid te nemen. U mag bij de invoer van de kist in de ovenruimte aanwezig zijn.
Na de crematie worden alle overblijfselen die niet verbrand zijn, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje, uit het as gehaald. Sieraden zoals goud worden aan een goed doel gedoneerd. Wilt u dit graag zelf behouden, zorgen dan dat de overleden persoon geen sieraden meer draagt.
As van de overleden persoon
Er wordt uiterst respectvol met de as van een overleden persoon omgegaan. Belangrijk om te weten is dat aan elke crematie een eigen crematienummer wordt toegekend die gekoppeld staat aan een overleden persoon. De as van de persoon gaat na de crematie direct in een tijdelijke urn, ook wel de asbox genoemd. Voorafgaand aan het vullen van de box vindt er een controle plaats of de nummers overeenkomen. Na het sluiten van deze box worden alle gegevens vermeld op een etiket en op de asbox geplaatst. De as is niet meteen beschikbaar om mee te nemen. Volgens de wet moet de as een maand na crematie nog in het crematorium bewaard moet worden.
Uitstrooien of bijzetten
Nadat de verplichte bewaartijd van een maand erop zit, kan de familie van de overleden persoon de asbox ophalen. Deze kan men thuis in een urn plaatsen, maar de as kan ook begraven worden. De nabestaanden kunnen de urn ook bijzetten in een urnenmuur. Deze muur wordt ook wel columbarium genoemd.
Een andere veel gekozen mogelijkheid is om de as van de overleden persoon uit te strooien. Hiervoor is er een speciaal strooiveld bij het crematorium. Wellicht dat uw dierbare een favoriet plek had, of waar jullie bijzondere herinneringen aan hebben. Het uitstrooien van het as op zo’n plek kan wellicht extra betekenis geven. Dit is alleen niet altijd toegestaan en daarom is het verstandig om na te gaan of dit wel is toegestaan.
Naast deze mogelijkheden kan het as ook verwerkt worden in sieraden, zodat de nabestaanden hun dierbaren altijd bij zich kunnen dragen.
Meer weten over een crematie?
Heb je vragen over een crematie? Wil je weten wat er mogelijk is? Neem contact op met ons en wij vertellen u over alle mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie.